Ga naar inhoud
Menu

Excursie Berlijn 3TL

Dagverslagen

Berlijn reis 2024

Van 15 tot en met 17 april maken we een bijzondere reis door Berlijn. We zullen verschillende historische locaties bezoeken die het verhaal van de stad en het land gaan vertellen. Verder krijgen we de kans om de Duitse cultuur te zien, te bewonderen én zelf te proeven. Dit allemaal samen met jullie mentoren en docenten geschiedenis en Duits.


Hieronder worden de dagverslagen gepubliceerd, zodat de thuisblijvers onze avonturen mee kunnen beleven.

Maandag 15 april 2024

Vertrek en aankomst in Berlijn

's Ochtends vroeg om 04:30 uur verzamelden de leerlingen en docenten zich bij de school. Zodra iedere reiziger een plekje heeft gevonden, vertrok om vijf uur de bus naar Berlijn. Bij de tweede stop kwamen we bij het IJzeren Gordijn, de grens van voormalig oost en west Duitsland. De leerlingen kregen uitleg van meneer Koedood wat voor effect het IJzeren Gordijn heeft gehad op Europa en mochten bekijken hoe destijds de grens bewaakt werd.

Na een voorspoedige reis kwam het reisgezelschap om 14:30 uur aan bij het hostel. Daar was even kort de tijd om de koffers naar de kamer te brengen en al snel weer door naar de East Side Gallery. Hier kregen de leerlingen een opdracht voor CKV en bekeken ze de mooie muurschilderingen. Inmiddels waren de meeste leerlingen best moe en kregen ze tijd om in het winkelcentrum Alexa even te shoppen of bij te komen.

Rond het avonduur gingen zij richting de Branderburger Tor om vervolgens op het Alexanderplatz een plekje te zoeken voor het avondeten.
Op de terugweg kwam de groep nog langs de Fernsehturm, voordat zij bij het hostel aankwamen voor een goede nachtrust. Morgen weer een mooi programma, maar nu eerst lekker slapen.

Foto's van de eerste dag excursie Berlijn 2024

Dinsdag 16 april 2024

'Zoveel te doen, zo weinig tijd"

Een dag die extra vroeg begon; om 07:15 uur met de slaap nog in de ogen aan het ontbijt, zodat de hele groep om 08:00 uur richting de Reichstag kon vertrekken. Na een goede security check mocht de groep naar binnen en konden ze gaan luisteren naar een gids die uitleg gaf over het Duitse parlement. Aansluitend mocht de groep naar de koepel en konden er op het platform mooie foto's gemaakt worden van het prachtige uitzicht. Helaas kon de groep niet op de koepel zelf vanwege schoonmaakwerkzaamheden.

Ondanks de regen hebben de leerlingen en docenten toch de geplande wandeling kunnen maken langs o.a. het Holocaustmonument, de Gendarmenmarkt, Berliner Dom, rote Rathaus en Marienkirche. Na deze pittige wandeling van anderhalf uur was het tijd voor een welverdiende lunch en konden de voeten wat rust krijgen tijdens een boottocht die langs allerlei bezienswaardigheden kwam.

Om 16:00 uur vertrok de bus richting Mauerpark, waar nog een deel van de Berlijnse muur staat. De leerlingen konden hier oude delen van de muur bekijken en door het aangrenzende park wandelen. Voordat de volgende bezienswaardigheid bezocht werd, was er tijd om bij de Branderburger Tor wat leuke groepsfoto's te maken en kregen de leerlingen de tijd om wat souvenirtjes te kopen.


Om 17:30 uur was het tijd om een bezoek te brengen aan Checkpoint Charlie; één van de meest bekende doorgangen aan de Berlijnse muur waar mensen van West-Berlijn de oversteek maakten naar Oost-Berlijn. De dag wordt afgesloten met wat vrije tijd en ruimte voor de leerlingen om zelf een leuke plek te zoeken waar zij de Duitse keuken beter konden leren kennen.

Foto's van de tweede dag excursie Berlijn 2024

Woensdag 17 april 2024

"Een duistere geschiedenis"

Na zo'n lange dag als gisteren konden de avonturiers deze keer iets langer slapen. Om 09:00 uur was het tijd om de buiken te vullen en daarna de spullen te pakken. Deze laatste dag zal ook een drukke dag worden.


Vanaf de Heinrich-Heine-Straße vertrok de groep per metro naar het Hauptbahnhof waar de reis vervolgd werd met de trein naar het oude concentratiekamp Sachsenhausen.


Meneer de Ruwe verteld over de duistere kant van de Duitse geschiedenis achter deze plek. En is er de gehele ochtend tijd om een kijkje te nemen naar de barakken, celblokken en het grote monument.


Na deze indrukwekkende ervaring legt de groep dezelfde weg af terug naar het hostel om de koffers op te halen en in de bus te stappen.


De middag wordt koninklijk afgesloten in de plaats Potsdam waar een bezoek gebracht wordt aan het paleis en het gezelschap even lekker heeft kunnen genieten van het zonnetje in de grote tuin van Schloss Sanssouci!


De leerlingen en docenten eten nog wat in Potsdam en toen was het iets na achten toch echt tijd om te vertrekken richting De Meerpaal. Net over de grens lost een andere buschauffeur onze buschauffeur af. Hierdoor waren de reizigers iets eerder dan verwacht in Rotterdam. Rond half vijf kwam de school weer in zicht.

Moe maar voldaan kunnen we terugkijken op drie geslaagde, leerzame, mooie en interessante dagen!

Foto's van derde dag Excursie Berlijn 2024